Як власнику запобігти обману водіями на пальному

У Рено Преміум встановлена система GPSavtoПеребуваючи протягом дня на автозаправці, можна регулярно спостерігати одну і ту ж картину. Біля заправки зупиняється вантажний автомобіль, з нього вискакує водій, підбігає до каси та з питанням "Є чеки на дизпаливо?" починає судорожно ритися в коробці з пробитими чеками, які часто залишають власники приватних автомобілів. Знайшовши відповідний чек, зраділий водій тікає, а через деякий час йому на зміну під'їжджає наступна вантажівка, і вся історія повторюється так само.

Обман на пальному за допомогою чека

Далі водієві обдурити власника автотранспорту не складає особливих труднощів. Маючи на руках чек з датою та сумою, водій озвучує значно вищі витрати палива, ніж було реально ним витрачено. І довести власнику такий обман досить складно, адже зайвий кілометраж можна пояснити об'їздами пробок на дорогах, підвищеною витратою дизпалива через тягучки та масою подібних причин.

І навіть розуміючи, що знахабнілий через безкарність водій його дурить, власнику буде складно довести його брехню: їздити перевіряти самому точний маршрут просто немає часу, контроль "тягучок" через Яндекс Пробки може бути неефективним, адже точність їх відображення не гарантована. Та й на заправку приїжджати з питанням, чи заправлялася в такий-то час вантажівка, марно - протягом дня подібних машин може бути десятки, і саме вашу ніхто не запам'ятає.

Установка GPS трекера в Renault Premium прямо на будівництві під час вивантаження цегли, щоб не порушувати графік роботи автомобіляСкільки втрачає щодня власник на обмані з чеками

Тому досить хитрому водієві буде досить легко обманювати власника автотранспорту та вимагати з нього оплату пального. Керівнику автопарку нічого не залишається, як буквально скриплячи зубами оплачувати чеки з нібито використаним паливом. При цьому щоденна додаткова "премія", яку отримує водій, може запросто досягати 10-80 доларів, які власникові доводиться відшкодовувати з власної кишені.

А якщо в автопарку кілька десятків машин, то керівник автопарку не отримає протягом місяця значну суму в сотні або навіть тисячі доларів, яку він міг би витратити на амортизаційний ремонт техніки, преміальний фонд за хорошу роботу чесним працівникам, або на власний відпочинок де-небудь на Мальдівських островах.

Способи контролю водіїв службового автопарку

Як же можна контролювати своїх водіїв та припинити їх обман на пальному? Є кілька варіантів, за допомогою яких можна запобігти їхній махінації з паливом. Найпоширеніші з них такі:

  • пломбування паливного бака
  • заправка за талонами
  • установка датчиків контролю палива
  • використання gps-трекера

Зупинимося на кожному детальніше та з'ясуємо їх слабкі й сильні моменти.

Пломбування паливного бака

Даний спосіб усуває безпосередню взаємодію водія з паливом. Заправка проводиться в робочому автопарку, після чого бак пломбується. У водія немає можливості злити дизельне паливо, але він може зайнятися підробітком на стороні, використовуючи службовий транспорт не за призначенням. Крім того, утримання власної заправки рентабельно тільки для великих компаній, які налічують від 50 автомобілів і вище.

Заправка за талонами

Такий спосіб хороший тим, що водій не має безпосереднього доступу до грошей і може заправлятися тільки на певних автозаправках. Для власника це, звичайно, плюс - при такому способі він може отримати знижки на закупівлю дизпалива, та й в його якості при співпраці з перевіреними заправками можна не сумніватися. Але подібний спосіб загрожує тим, що водій може легко зливати паливо та продавати його, забезпечуючи собі тим самим непоганий "навар". А ще частенько зустрічаються випадки, коли водії торгують талонами на заправку зі знижкою в кілька гривень на літрі.

Установка датчиків контролю палива

Останнім часом багато компаній пропонують послуги установки датчиків контролю палива, які досить точно вимірюють його витрату. В ідеальних умовах вони дійсно можуть якісно контролювати витрату дизпалива, і просто злити солярку водієві не вдасться: різкий стрибок у витраті можна пояснити хіба що пробитим паливним баком.

З іншого боку, подібні датчики досить примхливі, через неякісне паливо швидко засмічуються, і навіть в ідеальних умовах приблизно через рік-два виходять з ладу або дають похибки понад 10%. Не варто забувати і про хитрощі водіїв, які прагнуть вивести датчик з ладу самими різними, а часом безглуздими методами. Тому найчастіше установка подібних датчиків контролю палива буде нерентабельною та не виправдовує вкладені в них кошти.

Дивіться також: Як дешево контролювати пальне

Перевірка та тестування системи GPSavto в Renault Premium

Використання gps-трекера

З усіх способів контролю водіїв даний спосіб виглядає найбільш раціональним, рентабельним та затребуваним.

GPS-трекер, встановлений на машину, дозволяє в режимі реального часу бачити, де саме знаходиться автомобіль в будь-який момент часу. Тому будь-які поїздки на службовому автомобілі, не пов'язані з роботою, відразу видно на карті власника автопарку, і служать підставою для докладної бесіди з водієм та його можливим звільненням з відшкодуванням всіх збитків внаслідок нецільового використання службового транспорту. Тобто безкарно "лівачити" та підробляти на стороні водії вже не зможуть.

Допомагає gps-трекер контролювати і можливий обман на пальному. Водії можуть заправлятися де завгодно, так само приносити чеки на пальне для відшкодування витрат. От тільки контролювати їх тепер стає легко та просто. На кожному чеку є точна дата і час заправки. Керівник автопарку може подивитися на карті, де саме була машина в вказаний на чеку час, і, якщо фізично автомобіль знаходився в іншому місці, водієві, швидше за все, доведеться шукати нову роботу з більш довірливими власниками автотранспорту.

Дивіться також: Моніторинг автомобілів

Звичайно, як і з датчиками рівня палива, водії можуть їх спробувати зіпсувати, але й контролювати можливу поломку набагато простіше: якщо автомобіль знаходиться на стоянці під вікном власника, а на карті в поточний момент він відображається десь в іншому місці, то gps-трекер явно пора віддавати на сервіс. Втім, технологія виробництва трекерів добре налагоджена, випадкова поломка малоймовірна, а їх висока надійність неодноразово перевірена та доведена часом.

GPS-трекер від компанії GPSavto

Наша компанія пропонує послуги зі встановлення та використання надійних і якісних gps-трекерів. Ми пропонуємо кращі моделі gps-трекерів з представлених на світовому ринку, а також якісний картографічний сервіс для відстеження на карті вашої автотехніки. Використання наших трекерів допоможе вам радикально зменшити обман з боку водіїв на паливі та нецільовому використанні автотехніки, тим самим заощадивши ваші кошти та тримаючи під суворим контролем весь ваш автопарк.

Актуальну вартість установки обладнання та абонентську плату, яка включає в себе сім-карту, персоніфікований онлайн-доступ до системи gps-моніторингу та зберігання даних на сервері протягом одного року, ви можете дізнатися на сторінці "Ціна".

Зателефонуйте нам прямо зараз за номером +38 (044) 221-31-00 або +38 (095) 287-62-62, задайте питання та скористайтеся висококласним сервісом! 

Поділіться з друзями в соціальній мережі!

© 2011-2021 GPS Авто. Всі права захищені.
  тел. (044) 221-31-00 
 info@gpsavto.com.ua