Як контролювати використання службового електромобіля за допомогою GPS-моніторингу

Персонал заміського комплексу з великою прилеглою територією використовував електромобіль для внутрішніх роз'їздів по резиденції. На машині планувалося розвозити продукти, постільну білизну та готельне обладнання по віддаленим корпусам, а також здійснювати робочі поїздки по території. В якості «робочої конячки» задіяли недорогий китайський електрокар, який не був оснащений пристроями дистанційного контролю та спостереження.

Контроль використання електромобіля за допомогою GPS-моніторингу

Проблеми безконтрольної експлуатації електрокара

Оскільки ніякого контролю за машиною не велося і її міг взяти практично будь-який співробітник, персонал почав зловживати її використанням. Службовці стали часто брати автомобіль, щоб під приводом робочої необхідності просто покататися по території або з'їздити відпочити в затишному місці на природі.

Подібне безконтрольне використання автомобіля призводило до того, що час від часу машина була недоступна для вирішення термінових та важливих завдань. До того ж электрокар нерідко забували ставити на зарядку, через що в самий непідходящий момент машиною неможливо було користуватися.

Більш того, не маючи нагляду з боку керівництва, співробітники могли «ганяти» на машині, не дотримуючись обмежень швидкості і не стежачи за безпекою водіння, при цьому нерідко перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння. В результаті чергова незапланована поїздка закінчилася аварією, в якій машина отримала пошкодження і вийшла з ладу. Знайти винуватців не вдалося - всі перекладали провину один на одного.

Що необхідно контролювати керівництву

Перед менеджментом заміського готельного комплексу постало питання з контролю використання електрокара. Серед основних завдань керівництво виділило наступні:

  • відстеження переміщень по території в режимі реального часу
  • перегляд повної історії поїздок за обраний період
  • контроль виїзду за межі території
  • перевірка місць та тривалості стоянок
  • детальне вивчення швидкісного режиму в будь-який момент часу
  • віддалене блокування і розблокування двигуна машини

Вивчивши представлені на ринку рішення, керівництво бази відпочинку вирішило оснастити електромобіль GPS-трекером нашої компанії. Модуль стеження передає поточні координати машини на сервер, з яких програма моніторингу будує детальний маршрут пересувань і надає детальну аналітичну інформацію про поїздки.

Наша система GPS-моніторингу дозволяє легко вирішувати вказані менеджментом компанії завдання. З її допомогою стає можливим виконувати детальний аналіз обраних поїздок, по команді з сервера дистанційно відключати двигун, надсилати повідомлення, наприклад, при перевищенні максимально допустимої швидкості або відхиленні від заданого маршруту, та виконувати інші корисні дії.

Бажаєте подивитися, як виглядає відстеження автотехніки? Протестуйте в демо-режимі систему GPS-моніторингу з ноутбука або смартфона!

Як відбувалося встановлення

Щоб оснастити автомобіль пристроєм стеження, наші фахівці підключили його до бортової електромережі і провели ряд необхідних налаштувань. Так як GPS-трекер розмірами завбільшки з сигаретну пачку, блок вдалося надійно приховати серед начинки електромобіля. Швидко відключити трекер не вдасться, оскільки для цього доведеться розбирати приладову панель і шукати пристрій в надрах машини.

Пристрій створює мінімальне навантаження на електросистему, а в стані спокою споживає і зовсім незначний струм, в 5-10 разів нижче того, що витрачається бортовою аудіосистемою.

Питання віддаленого блокування автомобіля вирішилося наступним чином: на окремий порт трекера підключили реле, яке розриває ланцюг живлення двигуна після отримання команди з сервера GPS-моніторингу.

Встановлення GPS-трекера на електромобіль

Правила використання службового електромобіля

Після оснащення машини пристроєм стеження керівництво компанії розробило і ввело обов'язковий для всіх співробітників протокол використання автівки:

  • двигун електрокара розблокується тільки після дзвінка співробітника з поясненням мети і запланованої тривалості поїздки
  • співробітнику заборонено використовувати машину в неслужбових цілях, кожен маршрут і час використання контролюється
  • при поїздці співробітник зобов'язаний дотримуватися заданого швидкісного режиму і притримуватися встановлених маршрутів
  • по поверненню співробітник зобов'язаний поставити машину на зарядку, якщо рівень розряду акумуляторів нижче встановленої межі

Що в результаті

Використовуючи систему GPS-моніторингу, менеджмент компанії в будь-який момент часу в курсі, де їздить машина і яка її завантаженість. Також керівництво отримало в розпорядження всі необхідні дані, які допомагають зрозуміти, чи потрібно вводити спеціальний графік експлуатації електрокара або достатньо вирішувати питання його використання в робочому порядку.

Крім того, тепер стає зрозуміло, хто з службовців відповідає за автомобіль в заданий період часу, наскільки акуратно й правильно його використовує, і при виявленні порушень встановлених правил має необхідні підстави для покарання співробітників, що проштрафилися.

Вартість GPS-моніторингу

Вам також необхідно відстежувати і контролювати використання вашої автотехніки? Зателефонуйте нам +38 (044) 221-31-00 або +38 (095) 287-62-62, і ми підберемо для вас оптимальне рішення.

Актуальну вартість встановлення обладнання і абонентську плату, яка включає в себе сім-карту, персоніфікований онлайн-доступ до всіх можливостей системи GPS-моніторингу та зберігання даних на сервері протягом одного року ви можете дізнатися на сторінці «Ціна».

Поділіться з друзями в соціальній мережі!

© 2011-2021 GPS Авто. Всі права захищені.
  тел. (044) 221-31-00 
 info@gpsavto.com.ua