Як надійно контролювати витрати палива за допомогою GPS-трекера

Процес крадіжки солярки водієм вантажівкиДля запобігання найманими водіями крадіжки дизпалива та обману при відшкодуванні за чеками вартості заправки, власники автопарку можуть вдаватися до різних способів контролю. Серед найбільш поширених можна відзначити використання паливних талонів, пломбування паливних баків й установку датчиків контролю рівня палива.

Всі ці способи мають свої переваги та недоліки, але при цьому не дають повноцінної відповіді керівнику на питання про те, скільки кілометрів проїхав автомобіль, де саме він їздив та чи не виконував він "лівих" рейсів. До того ж перераховані способи контролю палива вимагають додаткових зусиль і грошових вкладень з боку власника та не дають простого й надійного захисту від шахрайства водіїв.

GPS-моніторинг допомагає стежити за поїздками машин

Відстежувати всі поїздки автомобіля допоможе gps-трекер, що встановлюється на машину. Він з високою точністю покаже, де саме перебувала техніка в певний момент часу, чи їздила машина строго за маршрутом, чи не відхилялася вона від графіка руху, та де вона знаходиться зараз.

Маючи під рукою в будь-який момент часу такий зручний спосіб gps-моніторингу свого автопарку, керівник, при виникненні будь-яких підозр у нецільовому використанні службової техніки, може аргументовано поговорити з водієм і вимагати у нього пояснень про всі підозрілі поїздки та відхиленнях від робочого маршруту.

Дивіться також: Як водії обманюють датчик рівня пального

Але контроль за всіма переміщеннями автомобіля все ще не вирішує питання з шахрайством на дизпаливі: водій може регулярно зливати по 10-20 літрів солярки в день, аргументуючи подібні перевитрати особливостями роботи двигунів автомобіля.

Тягач MAN TGA 18.400, на який встановлена система GPSavto

Як водії шахраюють на витраті палива

За відомостями численних джерел, водії називають витрати в 37 літрів на 100 км пробігу вантажного автомобіля при паспортному номіналі, рівному 30. Пояснюють шофери дані перевитрати особливостями роботи автомобіля в місцевих умовах.

Куди ж діваються 7 літрів різниці? Правильно, водій їх привласнює собі. При добовому пробігу в 500 км шофер обманює власника автотехніки як мінімум на 35$ щодня. А якщо машин в автопарку кілька десятків або сотень? В які збитки подібні перевитрати обходяться власнику протягом року? У вартість нової 3-кімнатної квартири в хорошому районі міста та нову шубу дружині як мінімум. А як максимум?

Дивіться також: Як власнику запобігти обману водіями на пальному

Система gps-моніторингу контролює витрати палива

В картографічній системі gps-моніторингу, що відображає маршрут руху автомобіля, існує можливість ввести середні витрати палива на 100 кілометрів пробігу. При цьому у власника відпадає необхідність у підвищеному контролю за водієм - в пломбуванні бака, установці датчиків контролю рівня палива, які до того ж можна досить легко обдурити.

Все, що потрібно зробити керівнику - подивитися добовий звіт з пройденого автомобілем маршруту та побачити обсяг витраченого палива, який система gps-моніторингу вираховує в автоматичному режимі. До того ж система може надавати різні види звітів як по окремому автомобілю, так і по всьому автопарку, економлячи тим самим власнику час та зусилля на контроль за своєю технікою.

 Приклад табличного звіту розбитий по днях з системи GPSavto

Паспортні значення витрат палива для обліку

Де взяти значення зі споживання дизпалива різними видами автомобілів? Зазвичай, ці значення вказані в технічних паспортах машин, до того ж в інтернеті можна вільно знайти докладні значення для будь-якої марки автомобіля. Так, наприклад, автомобіль Renault Magnum 11GTA11 витрачає 32 літри, а MAN TGA 18.400 - 30 літрів на 100 км шляху.

Але що робити, якщо шофери починають активно протестувати та доводити з піною на губах, що такі витрати солярки занадто занижені? У цьому випадку доведеться провести місячні випробування споживання дизпалива під вашим жорстким контролем.

Дивіться також: Встановлення GPS маячків на комбайни навіть вночі у полі

Точний метод визначення витрати палива автомобілем

Протягом місяця вам як керівнику потрібно буде взяти під чіткий контроль всю систему обліку постачання та витрати палива.

По-перше, необхідно опломбувати всю паливну систему автомобілів, щоб у водіїв не було фізичної можливості зливати солярку з автомобіля. Тут необхідно поставити пломби буквально на кожну частину, на кожен патрубок та вентиль паливної системи, адже тільки так ви зможете бути впевнені, що водії не проводять маніпуляцій з дизпаливом за вашою спиною.

По-друге, вам чи вашій довіреній особі доведеться регулярно їздити на заправку та заправляти всі опломбовані машини, під розпис водіїв у спеціальному журналі обліку фіксуючи кожну заправку автомобіля. Такий контроль дозволить вам однозначно зрозуміти, скільки саме літрів на місяць було заправлено в обрані автомобілі.

По-третє, необхідно регулярно фіксувати добовий кілометраж пробігу автомобілів. Втім, картографічна система gps-моніторингу GPSavto допоможе вам сформувати подібні звіти буквально двома кліками мишки.

В результаті таких дій через місяць ви отримаєте точні цифри пройденої відстані кожним автомобілем та обсяг витраченого їм палива. Розділивши обсяг на відстань, ви дізнаєтеся усереднене значення витрат палива по кожному автомобілю. При цьому місячний термін спостереження гарантує, що похибка у визначенні усередненого значення витрат буде досить низька та не перевищить десятих частин відсотка.

Седловой тягач MAN TGA 18.400 на якому проводилися тести наведені в тексті

Економічний ефект від обліку витрат палива

Як правило, вас чекає сюрприз - заявлені водіями цифри будуть як мінімум на 2-3 літри вище отриманих після натурних випробувань. Ввівши отримані витрати в систему gps-моніторингу, ви вже через місяць побачите, як в результаті скоротилися ваші витрати на пальне. В середньому на кожному автомобілі після повноцінного впровадження системи gps-трекінгу від 300 до 700 $ щомісяця.

До речі, вас чекає ще один сюрприз - частина водіїв за результатами місяця звільниться. Звичайно, отримувати 400-500 $ в місяць до зарплати на махінаціях з паливом тепер у них не вийде, тому вони підуть до більш недбайливого господаря, що не турбується ретельним контролем своїх витрат.

Що ж, така ситуація вам тільки на руку: ви зможете знайти більш чесних водіїв, а також безболісно усунути з колективу потенційних "бунтівників", що негативно впливають на настрої співробітників та загальну робочу атмосферу в компанії.

Ціна GPS моніторингу та установка

Актуальну вартість установки обладнання та абонентську плату, яка включає в себе сім-карту, персоніфікований онлайн-доступ до системи gps-моніторингу та зберігання даних на сервері протягом одного року, ви можете дізнатися на сторінці "Ціна".

Купити GPS трекер для автомобіля дуже просто, набирайте +38 (044) 221-31-00 або +38 (095) 287-62-62 та записуйтеся на установку!

Поділіться з друзями в соціальній мережі!

© 2011-2021 GPS Авто. Всі права захищені.
  тел. (044) 221-31-00 
 info@gpsavto.com.ua