Збільшення прибутковості оренди комбайна Claas 580 Tucano за допомогою супутникового GPS-стеження

При здачі в оренду комбайна Claas 580 Tucano власник отримує оплату, виходячи із загальних розмірів обробленого поля. Чим більше величина ділянки, на якому техніка збирає урожай, тим вища оплата за прокат. Тому точний облік площі поля грає важливу роль при розрахунках за наймання зернозбиральної техніки.

Точне вимірювання розмірів поля

Як правило, параметри поля для розрахунку вартості робіт беруться з реєстрових документів, в яких вказані розміри виділених землевласнику ділянок. Але реальність вносить свої корективи, і частенько при обробці землі трактористи за вказівкою господаря приорюють додаткову площу.

Збільшення прибутковості оренди комбайна Claas 580 Tucano за допомогою супутникового GPS-стеження

Такі хитрощі проходять, якщо поле розташоване під лісом, біля громадської луки, в заплаві річки або поблизу болотистої місцевості. Ріллю можна збільшити за рахунок дороги або незайнятих земель, а також завдяки виникненню через багаторічне пересихання вільних ділянок, що раніше були затоплені водою.

В результаті фактична площа поля може значно відрізнятися від прописаної в статутних документах. При цьому різниця в розмірах візуально не видна, адже при величині в сотні гектар складно «на око» визначити істинні габарити земельної ділянки. Власнику комбайна доводиться вірити орендарю на слово. І втрачати в грошах при збиранні зернових на такому полі через оману замовником.

Завдяки встановленому на комбайні GPS-трекеру стає можливим дізнатися реальні розміри поля і отримати оплату за фактом. Система моніторингу відображає на карті повний шлях комбайна, який був виконаний при обробці зернових, і відразу підраховує фактичні розміри області з врожаєм.

Щоб точно дізнатися обсяг робіт перед початком жнив, Claas 580 Tucano може об'їхати поле за периметром, після чого в системі моніторингу з'являються межі ділянки, за якими розраховується загальна площа.

Крім того, система GPS-моніторингу допомагає на етапі узгодження визначити вартість послуг зі збирання зернових. Для цього на супутниковій карті виділяється потрібна зона, в якій розташоване поле. Система відобразить загальну площу землі, виходячи з розмірів якої формується кошторис на оренду комбайна.

Бажаєте подивитися, як виглядає відстеження комбайнів? Протестуйте в демо-режимі систему GPS-моніторингу з ноутбука або смартфона!

Використання комбайна без відома власника

Ще одне джерело недоотримання прибутку і виникнення прямих збитків полягає в самовільному використанні техніки комбайнерами. Перебуваючи на виїзді далеко від власника й за відсутності контролю, у найманих водіїв з'являється достатньо можливостей створити собі додатковий прибуток.

У сезон жнив попит на зернозбиральну техніку є завжди. Тож комбайнери можуть легко домовитися з власниками сусідніх полів на збирання зерна після завершення робіт на обумовленій ділянці. Адже хто відмовиться від можливості швидко зібрати свої посіви, до того ж зі значною знижкою?

Найчастіше комбайнерам навіть не доводиться когось шукати. Ті ж орендарі, які взяли Claas 580 Tucano в оренду, часто підходять до водіїв з пропозицією зібрати урожай ще на одному полі за півціни. Звісно, не повідомляючи власника техніки. А часові затримки списуються на непередбачене обслуговування комбайна, таке як заміна привідних ременів й ножів в жниварці та усунення інших несправностей.

В результаті виграють орендар і комбайнер, але не бізнесмен. Крім того, що власник не отримає оплату за невраховане поле, йому ще доводиться оплачувати вартість запчастин та амортизувати додаткове зношування техніки.

Система GPS-стеження допомагає уникнути подібних махінацій. У ній відразу видно детальний маршрут переміщень комбайна. При виконанні «лівих» підробітків комбайнеру буде складно пояснити, чому він обробляв додаткові поля крім обумовлених заздалегідь.

Система GPS-моніторингу допомагає відслідковувати весь маршрут руху комбайна Claas 580 Tucano

Зменшення часу збору врожаю за допомогою перевантажувача

Об'єм бункера для зерна комбайна Claas 580 Tucano становить 10 тонн, і в залежності від врожайності та виду зернових заповнюється за 20-25 хвилин. Далі врожай необхідно перевантажити в машини, щоб відвезти на елеватор. І ось тут-то й ховається один з головних чинників, який значно збільшує час збору врожаю.

Вивантаження зерна зазвичай проводиться на місці жнив, в ідеалі - на ходу. При заповненні бункера комбайн подає сигнал, до нього під'їжджає машина, зерно вивантажується і комбайн продовжує жнива.

Але бувають випадки, коли комбайну з заповненим бункером доводиться кожен раз виїжджати до дороги для вивантаження врожаю в зерновози. Такі ситуації виникають, коли орендар не продумав момент перевантаження зерна з комбайна в транспорт, який здатний проїхати по м'якому грунту.

Вантажні зерновози важать багато і на поле заїхати не можуть, тому в розрахунки включається велике просторове «плече» на доставку зерна комбайном. В результаті значну частину часу зернозбиральна техніка витрачає на транспортування врожаю замість його збору.

Подібні перевезення орендарю доводиться оплачувати окремо. Система моніторингу дозволяє власнику Claas 580 Tucano побачити всі зайві поїздки для вивантаження зерна. Відповідно, оплата за такі ходки теж буде входити у вартість послуг.

Щоб зменшити час, що витрачається на перевантаження зерна, використовують накопичувальні бункери-перевантажувачі. Як правило, вони являють собою спеціалізований конусоподібний контейнер, в який і відбувається вивантаження зерна на полі.

Зменшення часу збору врожаю комбайном Claas 580 Tucano за допомогою накопичувального бункера-перевантажувача

Обсяг контейнера дозволяє забирати врожай відразу з декількох комбайнів. Такий перевантажувач чіпляється до трактора і супроводжує зернозбиральну техніку, отримуючи зерно прямо на ходу. Трактор відвозить зібраний урожай до зерновозів, швидко вивантажує завдяки потужному шнековому механізму і повертається за новою порцією. Комбайни ж обробляють поле без перерв та зайвих простоїв.

За оцінками фахівців, узгоджене використання 3 комбайнів і одного перевантажувача дозволяє замінити 4 комбайна завдяки оперативному вивантаженню врожаю.

Залучення перевантажувача вигідно як власнику зернозбиральної техніки, так і орендарю. Перший економить час на зайвих поїздках в гарячу пору. Для орендаря вигода полягає в швидкому зборі врожаю і економії коштів на оплату порожніх рейсів комбайна Claas 580 Tucano.

Вартість GPS-стеження для зернозбиральної техніки

Вам теж необхідно відстежувати та контролювати використання ваших комбайнів Claas 580 Tucano? Зателефонуйте нам +38 (044) 221-31-00 або +38 (095) 287-62-62, і ми підберемо для вас оптимальне рішення.

Актуальну вартість встановлення обладнання і абонентську плату, яка включає в себе сім-карту, персоніфікований онлайн-доступ до всіх можливостей системи GPS-моніторингу та зберігання даних на сервері протягом одного року ви можете дізнатися на сторінці «Ціна».

Поділіться з друзями в соціальній мережі!

© 2011-2021 GPS Авто. Всі права захищені.
  тел. (044) 221-31-00 
 info@gpsavto.com.ua