Як, не виходячи з офісу, надійно контролювати комбайни, здані в оренду

Відстеження роботи комбайна John Deere C670Останній місяць літа - сама спекотна пора в сільському господарстві. За два-три тижні потрібно встигнути зібрати весь дозрілий урожай зернових з полів. Адже якщо дати злаковим хоч трохи перестояти, все зерно просто обсиплеться з колосків на землю та всі зусилля аграріїв по його вирощуванню підуть прахом. У цю пору збиральна сільгосптехніка днює і ночує в полях, прагнучи якомога швидше обробити посівні площі та оперативно відправити урожай в зерносховища. Тому не тільки для аграріїв, але й для власників парку комбайнів сезон збирання виходить самим напруженим у році.

Як відомо, в сучасних реаліях ведення сільського господарства в аграріїв рідко бувають вільні кошти на покупку необхідної їм техніки. Всі фінанси, як правило, йдуть на купівлю добрив, різних пестицидів, насіннєвого фонду, оплату праці та дизельного палива. Тому аграрії охоче орендують необхідну сільськогосподарську техніку у спеціалізованих компаній. Вигоди в такій оренді очевидні для обох сторін: аграрію немає необхідності піклуватися про утримання власного автопарку, а компанія може цілком успішно заробляти на наданні в оренду потужної збиральної техніки, що може в стислі терміни обробити безкраї поля з урожаєм.

Як зазвичай відбувається оренда збиральної сільгосптехніки

Оплата за оренду комбайнів, як правило, проводиться із розрахунку зібраної ними площі. Бізнесмен для цього відправляє свою збиральну сільгосптехніку в поля, де вона буде працювати згідно з домовленістю. При цьому й оплата праці комбайнерів також проводиться пропорційно зібраній ними площі поля. Але віддаленість офісу компанії від місця збору врожаю та відсутність оперативного контролю з боку керівництва породжує у комбайнерів велику спокусу скористатися збиральною сільгосптехнікою в особистих цілях.

Встановлення GPS трекера в комбайн John Deere 9880i STS

Коли здані в оренду комбайни працюють десь в полях Одеської або Херсонської області, а сам бізнесмен перебуває за сотні кілометрів в офісі, у нього фізично немає можливості виїхати на місце та перевірити хід збирання. Такі умови дають найманим водіям збиральної сільгосптехніки прекрасну можливість свідомо вводити власника комбайнів в оману й використовувати машини для отримання власного додаткового прибутку. В результаті такий комбайнер може отримувати близько тисячі доларів на день, не сплачуючи ні копійки власнику сільгосптехніки за зношення деталей і комплектуючих до техніки та використане паливо. Та й імідж бізнесмена при цьому сильно страждає, адже його за подібну недалекоглядність та можливість легкого обману вважають простаком і наївною людиною, з якою не варто мати справу в майбутньому.

Дивіться також: Відмінне відстеження комбайна

Тому, коли орендовані комбайни бізнесмена збирають урожай за сотні кілометрів від його офісу, у нього з'являється маса питань:

  • Де в даний момент знаходиться моя техніка
  • Працює вона на обумовлених полях або її вже перевезли на «ліві» роботи
  • Простоює вона чи працює згідно плану
  • Чи справді техніка зламалася, чи комбайн збирає урожай на сусідньому полі
  • Яку площу прибрав за добу кожен комбайн
  • Скільки кілометрів пройшла кожна машина і коли потрібно проводити планове ТО
  • Чи дурять мене водії комбайнів, зливаючи та перепродуючи паливо

Як наймані комбайнери «лівачать» на службових комбайнах

Найбільш поширеною схемою обману найманими водіями власника збиральної техніки є змова шофера з аграрієм, а іноді в цю схему ще замішаний менеджер, який відповідає за працездатність та завантаження роботою комбайна. За певну суму, нижче в 1,5-2 рази тієї, яку аграрій зазвичай платить бізнесменові за оренду, комбайнери погоджуються прибрати кілька полів, котрі на початку оренди не обмовлялися. Техніку швидко перевозять на тягачах на нове поле, а часто це відбувається своїм ходом, стираючи покришки об асфальт, і комбайнери, мотивовані готівкою, оперативно збирають урожай на полі. Також комбайнери можуть домовлятися з іншими власниками полів, переїжджаючи таким чином з поля на поле та виконуючи сторонні замовлення одне за іншим.

Як же водії виправдовують тимчасові затримки та зрив запланованих термінів по збору врожаю? Зазвичай починається все з того, що водії повідомляють про дрібні прикрі поломки, що змушують їх ремонтуватися прямо в полі. Такий спосіб виправдання підходить для невеликих замовлень, котрі можливо швидко виконати за півдня.

Власник комбайна John Deere у себе в офісі спостерігає за збиранням врожаю за допомогою системи GPSavto

Якщо ж комбайнерам пропонують велике замовлення зі збирання, з яким складно впоратися за тиждень, але за яке обіцяють значну суму в кілька тисяч доларів, то в цьому випадку бізнесмен «раптово» дізнається, що в одному з комбайнів зламалася досить рідкісна деталь, якої немає ні на власному складі, ні у постачальників. Ну а поки її замовлять у виробника техніки та привезуть, пройде пару тижнів, за які комбайнери цілком зможуть впоратися з підробітком, що підвернувся.

Дивіться також: Відстеження комбайнів в реальному часі

Зрозуміло, що в таких ситуаціях всі оперативні витрати по зносу запчастин та комплектуючих оплачує власник техніки. Крім того, він недоотримує значний прибуток через зрив запланованих термінів збирання врожаю і через те, що він не встигає надати техніку в інші сільськогосподарські угіддя. У таких випадках можливі навіть штрафні санкції, які власнику техніки доводиться сплатити через порушення домовленостей.

В результаті подібних махінацій з боку комбайнерів бізнесмен може за сезон на одному комбайні недоотримувати прибуток у розмірі 50 тисяч доларів або й більше. Як же можна уникнути таких ситуацій надалі і налагодити оперативний контроль за своєю сільськогосподарською технікою, відданою в оренду?

Система gps-моніторингу дозволяє оперативно відслідковувати комбайни

Розгортання в компанії системи супутникового стеження за парком сільськогосподарської техніки дозволяє в будь-який момент дізнатися точне місцезнаходження будь-якої машини. Установка стаціонарного gps-трекера на один комбайн за часом займає від години до 3 годин, залежно від моделі комбайна, при цьому досвідчені фахівці компанії GPSavto можуть проводити установку прямо в полі. Як правило, водії при цьому навіть не знають, що на їхню машину встановлений датчик стеження. Це додатково дозволяє бізнесменові перевірити своїх найманих водіїв та зрозуміти, з ким із них надалі варто мати справу, а з ким треба терміново попрощатися.

Дивіться також: Встановлення GPS маячків на комбайни навіть вночі у полі

Завдяки системі моніторингу власник техніки може бачити, чи справді його машини працюють на заданих полях, яку площу прибрав той чи інший комбайн, і, відповідно, яку суму має сплатити аграрій за оренду збиральної техніки та яку зарплату отримати наймані комбайнери. Крім того, чітке стеження за всім автопарком дозволяє вберегти техніку від викрадення, вести точний облік витрат дизельного палива, завчасно планувати проведення планових робіт з технічного обслуговування комбайнів та рівномірно розподіляти навантаження між усіма машинами в автопарку.

Вигляд контролю обробленої площі в програмі GPSavto комбайном John Deere 9880i STS

Актуальну вартість установки обладнання та абонентську плату, яка включає в себе сім-карту, персоніфікований онлайн-доступ до системи gps-моніторингу та зберігання даних на сервері протягом одного року, ви можете дізнатися на сторінці "Ціна".

Замовити установку на комбайн ви можете за телефонами +38 (044) 221-31-00 або +38 (095) 287-62-62

Поділіться з друзями в соціальній мережі!

© 2011-2021 GPS Авто. Всі права захищені.
  тел. (044) 221-31-00 
 info@gpsavto.com.ua